Olemme avoinna arkisin klo 9-18

Kuinka valitset ilmalämpöpumpun?

Ilmalämpöpumpun valinnassa on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Seuraavaksi käsitellään tärkeimmät asiat, jotka tulee huomioida, jotta valinta olisi mahdollisimman onnistunut.

Soveltuvuus Pohjoismaihin

Jos asut Pohjoismaissa, on tärkeää varmistaa, että lämpöpumppu toimii myös alhaisissa lämpötiloissa. Yleensä kalliimmat mallit kestävät alhaisempia lämpötiloja kuin halvemmat mallit. On siis tärkeää valita lämpöpumppu, jonka tekniikka on suunniteltu kestämään kylmiä lämpötiloja ja olla valmis maksamaan hieman enemmän.

COP-arvo

Lämpökerroin tai COP-arvo ilmoitetaan asteikolla 1-5, jossa suurempi luku tarkoittaa parempaa hyötysuhdetta. COP-arvo mittaa lämpöpumpun hyötysuhdetta ulkolämpötilan ja kompressorin tehon perusteella. Tämä on tärkeää määritettäessä, miten hyvin ilmalämpöpumppu kestää alhaisia lämpötiloja. Esimerkiksi COP-arvo 3 tarkoittaa, että pumppu tuottaa 3 kW lämpöä jokaista kuluttamaansa kilowattia kohden.

Tehokkuus ja energiatehokkuus

Teho mitataan kilowattitunteina (kW), jolloin suurempi tehokkuus tarkoittaa lämpöpumppua, joka pystyy tuottamaan enemmän lämpöä tai jäähdytystä. Kuitenkin energiatehokkuus on myös tärkeää, sillä pienemmällä teholla varustettu ilmalämpöpumppu voi tuottaa enemmän lämpöä tai jäähdytystä, jos sen teknologia on parempi. Energiatehokkuus auttaa suhteuttamaan sen sähkömäärän, mitä lämpöpumppu käyttää. Useimmat ilmalämpöpumput toimivat 3-4 kW teholla.

Energiatehokkuusluokitus

Tarkista energiamerkistä, kuinka paljon energiaa ilmalämpöpumppu käyttää. Energiatehokkuusluokitus määritellään asteikolla D:stä A +++:n, jossa A +++ on energiatehokkain. Riippuen ilmalämpöpumpun lämmitys- ja/tai jäähdytystoiminnoista, asteikot näytetään joko SCOP- tai SEER-arvona.

SCOP-arvo

Seasonal coefficient of performance (SCOP) on vuosittainen hyötysuhde ja se on luettavissa energiamerkinnästä. Se kertoo koko lämmityskauden hyötysuhteen, eli vuosihyötysuhteen. Korkeampi luku tarkoittaa tehokkaampaa mallia, joka kuluttaa vähemmän sähköä ja tuottaa enemmän lämpöä tai jäähdytystä. Jos asut kylmässä ilmastossa, tarkista aina SCOP-arvo.

SEER-arvo

Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) ilmaisee ilmalämpöpumpun energiankulutuksen yhden kauden aikana. Samaan tapaan kuin SCOP-arvossa, isompi numero viittaa tehokkaampaan ilmalämpöpumppumalliin.Äänitaso Ilmalämpöpumpun sisäyksikön pitäisi olla mahdollisimman hiljainen. Energiamerkinnästä löytyy äänitaso desibeleinä (dB) ilmoitettuna. Jos haluat hiljaisemman mallin, markkinoilla on invertteri-ilmalämpöpumppuja.

Ulko-osa

Myös ulko-osan tulee olla hiljainen ja se ei saa aiheuttaa melua tai häiritä ympäristöä. Äänitaso alle 45 dB on matala, yli 54 dB korkea.Kylmäaine Ilmalämpöpumpun kylmäaine vaikuttaa sen tehokkuuteen ja lämmöntuottoon. Kylmäainetta käytetään lämmön siirtämiseen koneessa tai järjestelmässä. Se on aine, joka muuttaa kiehumispistettä muuttuneella paineella koneen avulla. Kun kiehumispiste laskee, kylmäaine ottaa lämpöä prosessista ja sen kondensoituminen mahdollistaa lämmön talteenoton.

Ilmalämpöpumpuissa, joissa on kylmäaine R410A, on hyvä hyötysuhde ja ne auttavat säästämään rahaa pitkällä aikavälillä. R410A on fluori- ja hiilivetykaasujen seos ja sen kiehumispiste on -48,5 astetta, mikä sopii kylmempään ilmastoon.

Ilmalämpöpumpuista yhä suositummaksi ovat nousseet invertteriohjattavat mallit, joissa on säädettävä kompressori. Tämä kompressori mukautuu talon lämpötarpeeseen säätämällä kierroslukuaan. Invertteriohjatut mallit säilyttävät tasaisemman lämpötilan verrattuna perinteisiin malleihin, koska kompressori toimii pehmeämmin pitämällä nopeutensa alhaisena.

Lisätoiminnot

Nykyään ilmalämpöpumpuissa on yleensä useita hyödyllisiä lisätoimintoja. Näihin kuuluvat muun muassa: Ilmanpuhdistin, joka suodattaa bakteerit ja pölyn ilmasta. Liiketunnistin, joka havaitsee, jos huoneessa liikkuu joku. Tämä säästää sähköä, kun lämpöpumppua ei turhaan pidetä päällä, kun asunto on tyhjillään. Ilmankosteuden säätö sisätiloissa. Kauko-ohjaus puhelimen sovelluksen kautta. Tämä kuitenkin saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia puhelinlaskussa. Ylläpitolämpötilan säätö. Ylläpitolämpötila tarkoittaa, että voit asettaa lämpötilan matalaksi, esimerkiksi 15 asteeseen, kun et ole asunnossa.