Olemme avoinna arkisin klo 9-18

Kylmäaineiden kehitys

Ilmalämpöpumppujen kylmäaineet ovat kaasuseoksia, joiden tarkoitus on tukea asuntojen lämmitys- ja jäähdytystarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Aikaisemmin käytössä olleita kylmäaineita, kuten R12, R-22, R407c ja R134a, on nyt kielletty.

Niiden sijaan markkinoille tuli R-410A, joka ei aiheuta haittaa otsonikerrokselle. Vuonna 2008 Suomessa ympäristölainsäädäntö sääti kylmäaineiden käsittelystä, ja kylmäpiirin kytkentä- ja huoltotyöt saivat vaatimuksia. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ylläpiti julkista listaa hyväksytyistä asennusliikkeistä, eikä itseasennettavien lämpöpumppujen asennustapaa hyväksytty. CO2-pohjaiset lämpöpumput voivat tulevaisuudessa helpottaa kuluttajien elämää, sillä hiilidioksidi ei vahingoita ilmakehää.

F-kaasuasetus kannustaa luonnollisempiin kylmäaineisiin siirtymistä, ja kasvihuonekaasuja tuottavien kylmäaineiden käyttöä rajoitetaan. Tulevaisuudessa ilmalämpöpumpuissa käytetään todennäköisesti yksinkertaista hiilidioksidia kylmäaineena, joka on täysin ympäristöystävällinen ja luonnonmukainen. Ylikriittisissä sovelluksissa hiilidioksidi ei nesteydy, ja paineet voivat olla korkeat.