Olemme avoinna arkisin klo 9-18

Vanhan ilmalämpöpumpun huolto

Onko järkevää huoltaa vanha ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu yleensä kestää noin 10-15 vuotta. Pumpun tehokkuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten sisäyksikön asennus ja säännöllinen puhdistus.

Joissakin ilmalämpöpumpuissa on virheellisesti jätetty kuljetusritilä ulkoyksikköön, joka on poistettava asennuksen yhteydessä, jotta jäätymistä ei aiheudu. Huoltotarve ulkoyksikössä on yleensä pienempi, koska lämmityskäytössä syntyvä huurre sulattaa pölyn lämmönvaihtopinnoilta. Kuitenkin syksyn lehdet ja suuremmat roskat voivat tukkia yksikön.

Jos kymmenen vuotta vanha ilmalämpöpumppu osoittaa vanhenemisen merkkejä, sen korjaaminen ei ehkä ole järkevää. Jos lämmitysteho on laskenut ja sisä- tai ulkoyksikön laakerit pitävät ääntä, voi olla järkevämpää harkita koko laitteen vaihtoa. Kertynyt lika kuitenkin usein aiheuttaa oireita, jotka voivat näyttää samanlaisilta kuin kylmäaineen vuotamisen aiheuttamat oireet.

Ilmalämpöpumpun toiminnan ylläpitämiseksi on tärkeää pitää sekä sisä- että ulkoyksiköt puhtaina. Vaikka sisäyksikön suodattimia puhdistettaisiin säännöllisesti, pöly pääsee silti kertymään lämmönsiirtopinnoille, mikä voi rajoittaa lämmitystehoa ja jopa tukkia ilman kulkua. Lika vaikuttaa erityisesti sisäyksikön radiaalipuhaltimen toimintaan.

Tämä johtuu siitä, että radiaalipuhaltimien puhallinsiivet ja niiden väliset raot ovat kapeita, mikä tekee niistä alttiimpia likakerroksille. Jos puhaltimen teho laskee likakerroksen vuoksi, ilmavirta heikkenee ja sisäyksikkö voi alkaa imeä lämmittämäänsä ilmaa, mikä voi johtaa siihen, että laite tulkitaan väärin säädetyksi ja vähentää sen tehokkuutta.

Tarkistaminen on helppoa: poista pölysuojat sisäyksiköltä, jotta pääset tarkastelemaan lämmönvaihtimen kennoa. Puhaltimen tarkistaminen on hankalampaa, mutta voit käyttää taskulamppua ilman poistokanavan kautta saadaksesi käsityksen sen likaisuudesta. Pesun jälkeen puhaltimen ilmavirta saattaa kasvaa jopa yli 70% ja sen teho on samanlainen kuin likaisena täydellä nelosasennolla. Aiemmin ilmalämpöpumpun huollossa keskityttiin lähinnä kylmäpiirin mittaukseen ja laakereiden kuntoon, mutta nykyään huomioidaan myös likaantumisen vaikutus toimintaan.